Sajnos a pollenallergiások és kifejezetten a méz anyagaira érzékenyek nem élvezhetik a méz értékeit. Semmi nem annyira illatos, lágyan, harmonikusan zamatos és kedvező élettani hatású, de szerencsére vannak kellemes alternatív lehetőségek.
Alapvetően bármilyen sűrű édes, szirupos anyag megfelelő a méz helyettesítésére.
Készen kapható méz helyettesítők:
Alapvetően bármilyen sűrű édes, szirupos anyag megfelelő a méz helyettesítésére.
Készen kapható méz helyettesítők:
Természetes folyékony anyagok a juharszirup és a melasz. A juharszirup a juharfa megcsapolt nedve. A melasz a répacukor gyártás mellékterméke. Mindkettőből válasszuk a szűretlen, sötétebb változatot. Ezek a mézhez hasonlóbbak, sűrűbbek és gazdagabb aromájúak. Sok élettanilag is értékes anyagot tartalmaznak.
Házilag elkészíthető méz helyettesítők:
Datolya paszta
Hozzávalók:
-1 kg friss datolya, vagy fél kg aszalt datolya-vanília kivonat
Elkészítés:
Mossuk meg és magozzuk ki a datolyát, majd öntsük le annyi forró vízzel, ami ellepi.
Másnap szűrjük le és a lepöndörödött héjakat szedjük le. Ha aszalt datolyát használunk és nem puhult fel egy éjszaka alatt sem, akkor főzzük fel és azzal érjük el a kívánt állagot. Turmixgépben pürésítsük, ha szükséges folyadékot adni hozzá, akkor a leszűrt levével pótoljuk.
Végül 8 perc forralással sterilizáljuk. A végén egy teáskanál vanília kivonattal ízesíthető.Sterilizált üvegekbe töltve hűtőben hetekig eltartható.
Kókuszvirágcukor szirup
Értékes alkotói miatt kár karamellizálni, anélkül is kellemes, gazdag ízű. Glikémiás indexe is alacsony, csakfele a répacukorénak.
Hozzávalók:
-fél kg kókuszvirág cukor-2,5 dl víz
Elkészítés:
Kislábosban tegyük fel a vízben a cukrot közepes lángra a tűzhelyre.
Gyöngyözve kevergetjük míg fel nem oldódik teljesen a kókuszvirágcukor. Addig sűrítjük, főzzük tovább, míg el nem érjük a vegyes virágméz sűrűségét.
Tiszta befőttesüvegbe tároljuk.
Karamell szirup
-1 kg kristálycukor (Koronás nem megfelelő)-450g víz-1 mokkáskanál citromsav
Elkészítés:
Egy 2 literes vastagabb falú zománcos lábasban közepes lángon folyamatos kevergetés közben a cukrot világosra pirítjuk.
Hagyjuk hűlni, majd vízzel és ecettel felfőzzük. Gyöngyözve kevergetjük míg fel nem oldódik teljesen a karamellizálódott cukor. Addig sűrítjük, főzzük tovább, míg el nem érjük a vegyes virágméz sűrűségét.
Ha langyosra hűlt, tiszta befőttesüvegekbe öntve tároljuk.
Előzőekhez képest értéktelen a szervezet számára, energiatartalmát tekintve a mézhez hasonló. De jóízű, olcsó és egyszerű lehetőség a méz pótlására. Ugyanúgy megköti a nedvességet, mint a méz, így képes puhán tartani a süteményünket.
Kívánok kellemes időtöltést a mézes elfoglaltsághoz!
FIGYELEM! Beleszerettél a mézeskalács készítésbe? Szeretnél még többet tudni, még szebb, és mindig szép mézeskalácsokat készíteni?
Megismernél még néhány tartósan is kiváló minőséghez receptet, vagy a mézeskerámiát?
Bővebben a mézeskalács tanfolyamokról részletesen itt olvashatsz: >>>Mézeskalácskészítő tanfolyamok sütéstől, a számtalan díszítő technikán át a "hogyan adható el" kérdéséig, kezdő, haladó és mesterkurzusok az Ékes-Édes Stúdióban.
Készséggel állok rendelkezésedre és várulak sok szeretettel:
Vargáné Orbán Anikó
Ékes-Édes Stúdió alapítója és vezetője,
nemzetközi díjas torta designer
(2017 Cake Masters: Royal Icing Award - avagy "a Torta Oscar-díj" cukormázas tortadíszítés kategóriájának nyertese),
díszítőcsöves tortadíszítés és mézeskalács készítő oktató,
(a mézeskalács készítésének elismert hazai és nemzetközi szaktekintélye, művésze és oktatója, licencia adó)
tanfolyam szervező
elérhetőség:
+36 70 941 26 13
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése