CSOKIS PÖFETEG és MÉZES - NARANCSOS PÖFETEG
Igazán értékes alapanyag, a süteményeket omlóssá, porhanyóssá teszi. Remek jól felhasználható. Süteményekben izgalmasabb is, mint rántottában, galuskában.
Ennek a receptnek a fejlesztése, az arányok végleges beállítása a nagylányomnak, Enikőnek köszönhető. Az egyik legszívesebben készített süteménye. Ő szokott meglepni vele minket. Fogadjátok szeretettel, két változatban is.
1. CSOKIS PÖFETEG
350 g liszt
100 g porcukor
100 g kristálycukor
1 csomag sütőpor
1 nagy csipet só
4 enyhén púpozott evőkanál cukrozatlan holland kakaópor,
200 g étcsokoládé (apróra vágva)
190 g vaj
8 tojás sárgája
Porcukor a hempergetéshez
CSOKIS PÖFETEG sok kakaóval |
CSOKIS PÖFETEG kevés kakaóval |
CSOKIS PÖFETEG sok kakaóval és kristálycukorba hempergetve |
2. MÉZES - NARANCSOS PÖFETEG
400 g liszt
100 g g porcukor
100 g kristálycukor
60 g vegyes virágméz
1 csomag sütőpor
1 nagy csipet só
190 g vaj
8 tojás sárgája
2 mokkáskanál narancs olaj, vagy 1-2 bio narancs reszelt héja
100 g kandírozott narancshéj
100 g g porcukor
100 g kristálycukor
60 g vegyes virágméz
1 csomag sütőpor
1 nagy csipet só
190 g vaj
8 tojás sárgája
2 mokkáskanál narancs olaj, vagy 1-2 bio narancs reszelt héja
100 g kandírozott narancshéj
2 tábla (200 g) apróra vágott fehér csokoládé
2 evőkanál cukrozatlan holland kakaópor a hempergetéshez
Mindkét recept elkészítése azonos:
A lisztben vegyítsük el a cukrokat, sütőport, sót. Először a vajjal dolgozzuk össze, lehetőleg gyors mozdulatokkal, ne melegítsük túl. Mehet bele a tojás és sárgáják, második recept variációnál a méz, narancs olaj is és gyúrjuk jól formázható tésztává. Kissé ragacsos lesz. Ne ijedjünk meg tőle, ilyennek kell lennie.
Amikor elkeveredtek az alapanyagok végül vegyítsük el benne a felaprított csokoládét, második receptvariációnál a kockázott, kandírozott narancshéjat is.
Tegyük hűtőszekrénybe 20 percre.
Melegítsük elő 200 fokra a sütőt hőlégkeveréssel.
Egyforma dió nagyságú golyókat formázunk és megforgatjuk a porcukorba,vagy második receptvariációnál holland kakaóporban. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük meglehetősen távol egymástól, mert többszörösére növekszik.
Tegyük hűtőszekrénybe 20 percre.
Melegítsük elő 200 fokra a sütőt hőlégkeveréssel.
Egyforma dió nagyságú golyókat formázunk és megforgatjuk a porcukorba,vagy második receptvariációnál holland kakaóporban. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük meglehetősen távol egymástól, mert többszörösére növekszik.
10-12 perc alatt sül meg. Sütés alatt a kialakuló kéreg felrepedezik, és nagyon mutatós külsőt kölcsönöz ennek a süteménynek. A kontrasztos színű bevonó por, tehát a porcukor vagy kakaó kiemeli a pöfetegnek ezt a látványos jellegzetességét. Érdemes kissé roppanóan kérgessé sütni kívül, belül így is omlós marad. Bár kissé nehéz megítélni hol van ez a határ, meddig is érdemes a sütőben tartani, mivel melegen még teljesen lágynak tűnik a tészta felülete. Csináljatok sütéspróbát (kihűlésig) és ahhoz állítsátok az időzítőt.
Kihűlés után dobozban tárolva hetekig friss marad.
Jó étvágyat!
Jó étvágyat!
Készséggel állok rendelkezésedre és várlak sok szeretettel:
Vargáné Orbán Anikó
Ékes-Édes Stúdió alapítója és vezetője,
nemzetközi díjas torta designer
(2017 Cake Masters: Royal Icing Award - avagy "a Torta Oscar-díj" cukormázas tortadíszítés kategóriájának nyertese),
díszítőcsöves tortadíszítés és mézeskalács készítő,
torta festés, késfestés, royal icing oktató
(a mézeskalács készítésének elismert hazai és nemzetközi szaktekintélye, művésze és oktatója, licencia adó)
elérhetőség:
+36 70 941 26 13
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése