2013. november 20., szerda

Pöfeteg Ékes-Édes módra

CSOKIS PÖFETEG és MÉZES - NARANCSOS PÖFETEG

A receptjeim vezérelve a maradék tojássárgájának a felhasználása. A mézeskalácsosoknál mindig sok marad feleslegben a díszítés után főleg a főszezonban, karácsony előtt. Innen jött a motiváció, hogy egyre több süteménynek megtaláljam a jól működő tojássárgás változatát.
Igazán értékes alapanyag, a süteményeket omlóssá, porhanyóssá teszi. Remek jól felhasználható. Süteményekben izgalmasabb is, mint rántottában, galuskában.

Ennek a receptnek a fejlesztése, az arányok végleges beállítása a nagylányomnak, Enikőnek köszönhető. Az egyik legszívesebben készített süteménye. Ő szokott meglepni vele minket. Fogadjátok szeretettel, két változatban is.


1. CSOKIS PÖFETEG

350 g liszt
100 g porcukor
100 g kristálycukor
1 csomag sütőpor
1 nagy csipet só
4 enyhén púpozott evőkanál cukrozatlan holland kakaópor,
200 g étcsokoládé (apróra vágva)
190 g vaj
8 tojás sárgája

Porcukor a hempergetéshez


CSOKIS PÖFETEG sok kakaóval

CSOKIS PÖFETEG kevés kakaóval

CSOKIS PÖFETEG sok kakaóval és
kristálycukorba hempergetve



2. MÉZES - NARANCSOS PÖFETEG

400 g liszt
100 g g porcukor
100 g kristálycukor
60 g vegyes virágméz
1 csomag sütőpor
1 nagy csipet só
190 g vaj
8 tojás sárgája
2 mokkáskanál narancs olaj, vagy 1-2 bio narancs reszelt héja
100 g kandírozott narancshéj
2 tábla (200 g) apróra vágott fehér csokoládé

2 evőkanál cukrozatlan holland kakaópor a hempergetéshez



Mindkét recept elkészítése azonos:

A lisztben vegyítsük el a cukrokat, sütőport, sót. Először a vajjal dolgozzuk össze, lehetőleg gyors mozdulatokkal, ne melegítsük túl. Mehet bele a tojás és sárgáják, második recept variációnál a méz, narancs olaj is és gyúrjuk jól formázható tésztává. Kissé ragacsos lesz. Ne ijedjünk meg tőle, ilyennek kell lennie. 
Amikor elkeveredtek az alapanyagok végül vegyítsük el benne a felaprított csokoládét, második receptvariációnál a kockázott, kandírozott narancshéjat is.
Tegyük hűtőszekrénybe 20 percre.

Melegítsük elő 200 fokra a sütőt hőlégkeveréssel.

Egyforma dió nagyságú golyókat formázunk és megforgatjuk a porcukorba,vagy második receptvariációnál holland kakaóporban. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük meglehetősen távol egymástól, mert többszörösére növekszik. 



10-12 perc alatt sül meg. Sütés alatt a kialakuló kéreg felrepedezik, és nagyon mutatós külsőt kölcsönöz ennek a süteménynek. A kontrasztos színű bevonó por, tehát a porcukor vagy kakaó kiemeli a pöfetegnek ezt a látványos jellegzetességét. Érdemes kissé roppanóan kérgessé sütni kívül, belül így is omlós marad. Bár kissé nehéz megítélni hol van ez a határ, meddig is érdemes a sütőben tartani, mivel melegen még teljesen lágynak tűnik a tészta felülete. Csináljatok sütéspróbát (kihűlésig) és ahhoz állítsátok az időzítőt. 

Kihűlés után dobozban tárolva hetekig friss marad.

Jó étvágyat!


Készséggel állok rendelkezésedre és várlak sok szeretettel:

Vargáné Orbán Anikó
Ékes-Édes Stúdió alapítója és vezetője,
nemzetközi díjas torta designer
(2017 Cake Masters: Royal Icing Award - avagy "a Torta Oscar-díj" cukormázas tortadíszítés kategóriájának nyertese),
díszítőcsöves tortadíszítés és mézeskalács készítő,
torta festés, késfestés, royal icing oktató
(a mézeskalács készítésének elismert hazai és nemzetközi szaktekintélye, művésze és oktatója, licencia adó)


elérhetőség:
+36 70 941 26 13


ITT IS MEGTALÁLSZ:






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...