2013. január 30., szerda

Mézeskalács Készítő Tanfolyamok, Alkotóműhely és Szaktalálkozó

    2013 nyarától többféle lehetőséggel várom az érdeklődőket. 
1. Kezdő szintű tanfolyamok


1.1 Alaptanfolyam
  Szeretnéd elsajátítani a mézeskalács készítés minden fortélyát?!
Az általam tartott tanfolyam nem akkreditált, végzettséget nem ad. Azonban hiányt pótló. 

fotó: K. Anikó résztvevő az alaptanfolyami munka közben


A mézeskalács készítés minden részletére kiterjedően, mind az eszközök, gépek, mind az ideális tészta összeállítására, tartós, alaktartó, fehér mézestészták, a tészta hibák kezelésére, az írókázás fortélyaira, a terülőmázra, az ételfestékek használatára, beszerzési forrásokra, saját arculat kialakítására, mintatervezésre adok javaslatokat. A több éves tapasztalataimat és a tudásomat, a mézeskalács készítésből való megélhetési forrás megteremtésének lehetőségét, és módját, mint művészi értékű kézműves foglalkozás ismereteit szeretném bemutatni és tovább adni az Alaptanfolyamon résztvevőknek.
Ehhez tudom nyújtani az alapokat az érdeklődők számára, jelentősen megkönnyítve az indulást, felhívva a figyelmet fontos információkra, technikákra, és elkerülendő zsákutcákra. S szeretnék példát mutatni, hogy minden különösebb háttér nélkül szorgalommal, érdeklődéssel bátorsággal és tájékozottsággal bárhová eljuthat az ember. 


Ahhoz, hogy a szép írómázas díszítés jól érvényesülhessen elengedhetetlen a kifogástalan színű, állagú és felületű sütemény. A mézeskalács sütő tanfolyam keretén belül 8-féle recept alapján, az extra minőségű kiváló fogyasztási értékű mézes tésztától, a fehér és barna cukros tésztán át, az alaktartó, tartós mézes tésztáig minden ismeretet elsajátíthatnak. 


Készítünk:
-alaptésztából sütött formák díszmunkákoz,
-alaktartó tésztából sodrott és fonott tésztarátétek, keretek,
-a fő munkadarabon az egyéni elképzelés alapján az elsajátított technikák megvalósítása

A tészták felületkezelése, így az alapozás terülőmáz alá, valamint a színes és natúr fénymázak, mintegy 11 lehetőség is bemutatásra kerülnek.

Az elkészült mézeskalácsok díszítése:
- az írókázás motívum elemeinek begyakorlása,
- mintafeljelölés és
- terülőmázazás után.

A tanfolyam ideje alatti estékre adott házi feladatokkal egészül ki a tananyag ihletmerítési és mintatervezési gyakorlata.A kurzusonkénti három nap, és a kis létszám (8 fő) tapasztalatom szerint eléggé megfelelő a fontos kérdések, és érdekes apróságok részletes bemutatásához, elsajátításához és gyakorlásához.
A kézhez kapott segédlettel a tudás otthon tovább fejleszthető. Természetesen a tanfolyamot elvégzőknek a továbbiakban is bármikor szívesen a segítségére leszek bármely a területet érintő kérdésben.

K. Anikó résztvevőfotó: T. K. Erika résztvevő alaptanfolyami főmunkadarabja


   Időtartama: 3 egymást követő napon, napi 8 óra, azaz összesen 24 óra. Kurzusonkénti létszám maximum 8 fő. A tanfolyam időtartama alatt 3 éjszakára kedvező árú szállás szervezésében segítünk.

  Jelenleg szabad időpontok ezen linken!Alaptanfolyamon a résztvevők által alaktartó tésztából sütött főmunkadarab alapok     Helyszín: Keszthelytől és Hévíztől egyaránt 4-4 km-re Cserszegtomajon, vidékies, zöld környezetben. 
A tanfolyamok ideje alatt a turistaszezonban, esténként színes programokkal várja mindkét város, a Hévízi-tó, a Balaton, és a környék kedvelt turista célpontjai a tanfolyam résztvevőit, azon túl főleg rekreációs és wellness, valamint kulturális lehetőségek adottak így a kikapcsolódás is biztosított.

  1.2. Mézeskalács díszítő kezdő tanfolyam: 


  A mézeskalács készítéssel ismerkedő, tapasztalattal még nem rendelkező érdeklődők leginkább várt témája az írókázás és a fehér, vagy akár színes cukormázas bevonat készítése. Az alap díszítő tanfolyam célja a terülőmáz, vonalas díszítés, szegély díszítés és alap motívum elemek, mint pötty, eltolt pötty, ívek, levélkék, szirom levelek, csigavonal stb. begyakorlása és ezekből egyszerű motívumok összeállítása, és használata mézeskalácson.

  Az alap díszítő tanfolyam feladata az írókázás kisebb mézeseken és egy komoly munkadarab megtervezése, mintafeljelölés a mézeskalácsra és teljes kidíszítése is.

  A tananyag magában foglalja az Alaptanfolyam mézeskalács írómázzal és terülőmázzal való díszítési vonatkozásait: 
  - 1 óra ihletmerítési javaslatok, 
  - mintaelemzés, 
  - mintatervezés,
  - írókázás motívum elemeinek begyakorlása,
  - terülőmázazás,
  - munkadarabok elkészítése.

  Maximum 6 fővel 9 órás időtartamban egy alkalommal. Helyszín az előzővel megegyező, Cserszegtomaj.

   A szabad időpontokról érdeklődjön emailben!

  2. Középhaladó Tanfolyamok

  Maximum 5 fővel témánként egy nap, 8 órás időtartamban. Helyszín az előzővel megegyező, Cserszegtomaj.  2.1. Mézeskalács ajándéktárgy készítő vállalkozás indítása, marketing, arculat, weblap fejlesztés és fotókidolgozás, online értékesítés

  Annak aki mind a díszítéssel, mind a mézeskalács sütésével jó úton halad, valamint megtapasztalta az első sikereket és felmerült az igény a munkájára konkrét megrendelések alapján, már csak egyetlen lépés hiányzik. Felkészülté kell válnia hivatalosan is a mézeskalács készítésére és forgalmazására.  Ez nem csak a törvényi és adózási feltételeknek való megfelelést jelenti, így az ajánlható vállalkozási illetve tevékenységi formákat. Fontos a stabil minőség garantálása, nem utolsó sorban a hatékonyság, mellyel a versenyhelyzetben biztonsággal lábat lehet vetni. Az alapismereteken belül a téma sokrétű: a marketing, az értékesítési csatornák, az egyedi arculat kialakítása, és a kiemelkedés.
  Ezen kurzus keretein belül a marketing külön kiemelt szerepén keresztül a Google ajánlható termékeinek ismertetése, előnyei, és felhasználásuk. Témák között fontos a kor haladó szellemében az online megjelenés és értékesítés, a weboldal és blog szerkesztés. Kitérve a megjelenés elengedhetetlenül fontos alapjaként a fotózásra, fotókidolgozásra. 
  3. Haladó tanfolyamok

      Az alaptanfolyamot 
  elvégzettek miután kellő gyakorlással  elérték a megfelelő felkészültséget, valamint a megfelelő  középhaladó ismeretekkel rendelkező érdeklődők,  egy-egy különlegesebb technikával elmélyültebben is megismerkedhetnek az 1-1 napos foglalkozások alkalmával.
  Mivel az alább felsorolt technikák már nem egymásra épülnek, így igény esetén azok egymást követő napokon is elvégezhetőek, ami jelentős anyagi könnyebbséget jelenthet a nagyobb távolságról utazóknak.
  Maximum 6 fővel 8 órás időtartamban témánként.


   3.1. Díszítő Haladó tanfolyam I.

  Ez legnagyobb érdeklődésre számot tartó sokszínű téma. Valóban a leglátványosabb része a mézeskalács készítésének. Technikái minden cukrászati díszítésben használhatóak legyen szó süteményről, tortáról, csokoládéról, extra tálalási ötletekről.

  A Haladó Díszítő Tanfolyam ajánlható annak aki díszítményeiben biztonsággal használja a vonal, rács, petty, cseppalak, csigavonal, íves és csúcsos szirom, mint alap motívum elemeket; a kapus, íves, csipkés szegélydíszeket. Jól alkalmazza ezen alap motívumelemek csoportosítását, és szépek a motívumelem kapcsolások technikai kivitelezése. Tökéletes a terülőmáza. Bátran tud postázni akár törékeny kezelés nélkül is, mert a díszítmény elég stabil ahhoz, hogy sérülésmentesen érjen célba. Megfelelő a tészta, és íróka receptje ahhoz, hogy akár évekig szépen el tudja tartani, akár csomagolás nélkül is, mert az nem válik el az alaptól, nem fakulnak ki a színek. Ismeri a 11 féle felület alapkezelést, illetve fénymázakat, akkor feltétlenül javasolható a Haladó Díszítő Tanfolyam. Sajnos a felsoroltak idő hiányában itt már nem tárgyalhatók, az Alaptanfolyam törzsanyaga. 

  Az alább felsorolt technikákat bemutatása után, az önállóan megtervezett mintákat a helyszínen kiválasztott készre sütött mézeskalácsokon alkalmazzák segítség nyújtás mellett.

  2014 januárjától van lehetőség 3 napos Haladó Díszítő kurzuson belül ezen témák elsajátítására:

       - írócsöves szegélydíszek és térbeli virágok készítésével,
       - színes, térhatású technikával bemutatott kalocsai technika, színkeverési tanácsokkal
       - színes 'máz a mázban' technikával és a lüszterfestékek használata  A Haladó Díszítő I.tanfolyamon résztvevők által készített főmunkadarab díszítőcsöves térbeli virágokkal   (A részvételhez alapismereti követelmény az előzőekben felsoroltak.)
  Maximum 6 fővel 3 nap, napi 8 órás időtartamban. Szükség esetén szállás három éjszakára kedvezményes árú szállás szervezését segítjük. Helyszín az előzővel megegyező, Cserszegtomaj.


  3.2. Haladó sütő tanfolyam
  Három téma - két nap

  A Haladó Mézeskalács sütő tanfolyam anyaga kiegészíti a három napos Alaptanfolyam második napjának témáját.


  • Összesütött és pálcás mézeskalácsok


  Haladó sütő tanfolyamon készült munkadarabok
  • Bonyolultabb építmények tervezése, és építése, dobozok

  Több elem biztonságos, szállításra is alkalmas ragasztása, 
  ház, templom és fenyőfa; kör, szív és szögletes dobozok, álló plakettek kitámasztása, és szállítása, ajtó és ablak függők.
  Függesztékek behelyezése, szabad levegőn való tárolásra tartósítás. 
  Tálak, füles, fonott, áttört kosarak, gömbök, tojások,  fonott és sodrott rátétek.

  • Ütőfás és a mézeskerámiák sütése (Az alaktartó tészta használata)


  Tanfolyamon készült térbeli építmények és formázott mézeskalácsok  Természetesen a kisütött és díszítésre alkalmas  kisebb, és nagyobb térbeli alakú sütemények is hazavihetőek. Díszítésük otthon elkészíthető.


  3.3. Díszítő Haladó tanfolyam II.


  2015 második felétől tervezett tanfolyam újabb díszítő technikákkal:
  • Cukormázzal bevont felületek porcelán hatású illetve dekorfestése.
  • Áttört csipke hatású Térhatású glazúrdíszek: szív, gömb, tojás, pillangó
  • Brush Emroidery - ecsettechnika térhatású díszítőcsöves pillangókkal  S.H Mariann és Sz. Anna Haladó Díszítő II. tanfolyami
  térbeli glazúr csipke munkái

  4. Alkotóműhely, mézeskalács workshop, csapatépítő tréning

  Kézműves foglalkozások kötetlenebb kereteken belül igény szerint. Nem szükséges megelőző gyakorlat. Célja a szabadidő hasznos eltöltése és ismerkedés a mézeskalácsozással.
  A Mézeskalács Alkotóműhelyben készülhetnek saját kezűleg az egyedi egyedi ajándéktárgyak. Egy kis segítséggel kevesebb gyakorlattal is nagyszerű és hibátlan alkotásokkal lephetitek meg a megajándékozottakat. A közös munka alatt, pedig sokat tanulhattok is a mézeskalácsozásról és jártasságot szerezhettek benne.
  Időtartama alkalmanként csak díszítéssel 2-4-6 óra, sütéssel egybekötve 4-6-8 óra. Helyszín igény szerint.
  Az elkészült mézeskalácsok természetesen elvihetőek.
  A témák az adott évszakhoz vagy a közelgő ünnepkörhöz kötődnek, vagy a jelentkezők egyéni kérése alapján változnak. Alkalmanként 1-2 téma feldolgozható.


  4.1. Húsvéti asztaldísz,
  4.2. Húsvéti ajtódísz,
  4.3. Húsvéti mézesek,
  4.4. Térbeli tojások,
  4.5. Adventi mézeskalács koszorú,
  4.6. Adventi asztaldíszek,
  4.7. Adventi ajtódísz,
  4.8. Fenyődíszek, gömb
  4.9. Ház és templom, fenyő
  4.10. Gyertya és mécses,
  4.11. Mag felrakásos díszítés,
  4.12. Mézeskerámia, és sodrott mézeskalács,
  4.13. Pálcás mézeskalácsok,
  4.14. Cifra mézeskalácsok, tükrös szívek
  4.15. Mézeskalács dobozok
  4.16. Mézeskönyvek  További információkról előzetes jelentkezés után tájékoztatót adok.  Legkiválóbb Tanítványaimmal 
  Várjuk mézeskalács megrendelését az 
  ÉkesÉdes oldalán

  Ha szeretnél jelentkezni 
  várom jelentkezésedet az elérhetőségeimen.


  A résztvevők VÉLEMÉNYEI a tanfolyamokról itt!>>>


  A mézeskalácsok készítője:

  Vargáné Orbán Anikó


  Itt is megtalálsz, kattints a gombra:

            

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...