2013. február 27., szerda

Mézeskalács Tanfolyam Óraterv


Ékes-Édes Stúdió: Mézeskalács Tanfolyamok: mézeskalács készítés, mézeskalács sütés, mézeskalács díszítés
Vargáné Orbán Anikó 





Mézeskalács Alaptanfolyam Óraterv



Első nap


1. Alapok



1.1. Mézeskalács készítés eszközei, minőségi követelményei

  1.1.1. Előkészítés, dagasztás, formázás, sütés, fényezés, mázazás, írókázás, díszítés, csomagolás...
  1.1.2. Eszközök beszerzési forrásai
  1.1.3. Eszközök házi előállítása: díszítő zacskó, kiszúrók stb.
habzsák készítése
kiszúrók készítése
  

1.2. Mézeskalács készítésben hasznos gépek

  háztartási és ipari gépek


1.3. Mézeskalács alapanyagai és minőségi követleményei


  1.3.1. Alapanyagok
  1.3.2. Minőségi követelményeik
  1.3.3. Beszerzési források



2. Mézeskalács készítése

2.1. Mézes tészták típusainak ismertetése

  2.1.1. puha mézeskalács fogyasztásra
  2.1.2. tartós mézeskalács díszmunkákhoz
  2.1.3. tartós és alaktartó mézeskalács térbeli formákhoz, mézeskerámiákhoz és ütőfás mézeskalácshoz
 2.1.5. fehér, és színezett (kakaós) tészta, a cukrostészta


2.2. Mézes tészták összeállítása kézzel és ipari dagasztó illetve háztartási robot gépekkel

  2.2.1. Alapanyagok előkészítése
  2.2.2. Méz és a zsiradék felolvasztása
  2.2.3. Az előző fejezetben felsorolt alap és alaktartó tészták összeállítása kézzel
  2.2.4. Tészták pihentetése és tárolása, felhasználhatóságuk 



2.3. Ideális tárolás

2.4. Ideális pihentetési idők

2.5. Mindazon együtthatók amik a tartósságot szolgáláják, hogy hosszútávon se peregjen le a máz a mézeskalácsról.

3. Vállalkozási ismeretek


3.1. Ajánlott vállalkozási, és tevékenységi formák és adózás (amiről a könyvelős sem feltétlenül tud,de legalábbis nem ajánlaná)

3.5. Árképzés

3.4. Minőség és hatékonyság

3.6. A mézeskalács keresletének éves eloszlása, és hogyan növelhetjük az egyensúlyt





4. Saját stílus kialakítása  


4.1. Eredetiség és utánzat

4.2. Egyediségre való törekvés

4.3. Ihlet merítése és saját ötlet

4.4. Hogyan tervezzünk írókázott mintákat

4.5. Hogyan tervezzünk mézeskalács formákat



5. Ornamentika tanulmányozása
Magyar népi motívum rendszer

  5.1. Vonalas és csipke minták

 5.2. Inda, és bokorvirágok

 5.3. Szegély és sorminták

  5.4. Motívumelemek, amelyekből bármely minta felépíthető






Második nap



6. Díszítmény és Sablonok tervezése, rajzolása, használata




7. Tészták előkészítése


7.1. Tészták kidolgozása, átgyúrás

7.2. Sodrás

7.3. Nyújtás

7.4. Alapformák kiszúrása szaggatókkal

7.5. Sodrott fonott tésztaformázás, és rátétmunka, mézeskerámia


8. Felület kezelés


8.1. Sütés előtt felkent mázak

  8.1.1. Alapmázak

  8.1.2. Fénymázak 

   8.1.3. Rusztikus fénymázak

8.2. Sütés után melegen felkent mázak
hagyományos mázak


8.3. Sütés után hidegen felkent fénymázak

  8.3.1. Színezhető hagyományos mázak (otthon is előállítható,többféle)
  8.3.2. Az ajándéktárgyra ajánlott kiváló minőségű, mindig megbízható és gyors, és jól kigazdálkodható, színezhető fénymáz
 


8.4. Fénymázak színezése (piros, bordó, mézbarna)

8.5. Cukor glazúrok (3. napon tárgyal és gyakorol)

előállítása, feljavítása, hibák és megoldás, hogyan tegyük tartóssá

8.5.1. Íróka



8.5.2. Terülőmáz


9. Sütés


9.1. Sütés

9.2. Sütemény utókezelése

9.3. Tárolás, eltarthatóság

9. 4. Pihentetési idők










Harmadik nap



10. Mézeskalács díszítésének előkészítése


10.4. Mintatervezés

10.5. Sablon készítése saját mintákhoz

10.6. Feljelölési módszerek, lehetőségek

10.7. Választott fő munkadarab mintájának feljelölése a mézeskalácsra


11. Írómáz és írókázás (royal icing)


11.1. Alapanyagok készítése

  11.1.1. Írómáz készítése kézzel, közben működésének elsajátítása, kívánt állag elérése, és miért, hogyan javítsuk a hibákat,
  11.1.2. Színezett írómáz és használata

11.2. Az írás gyakorlása
Motívum elemek kigyakorlása, valamint:

  • vonalazás és csipke
  • szegély minták
  • indák, virágok, kacskaringók, levelek, elhúzás, pettyek, gyöngysor
  • szegélyminták


11.3. Gyakorlottak rajzolása mézeskalácsokra

11.4. Írás cukormázas felületre


12. Cukormázas bevonat, a terülőmáz


12.1. Terülőmáz készítése

12.2. Terülőmáz színezése

12.3. Terülőmáz használata

  12.3.1. Kitöltés
  12.3.2. Bevonat

12.4. Terülőmáz szárítása Szárítás módja, a szárításra alkalmas berendezések és beállításuk





13. Egyéb kombinált technikák és érdekességek

13.1. Egyszerű alaptechnikák bemutatása

  13.1.1. felület bevonása terülőmázzal
  13.1.2. kristálycukor, konfetti, tortadara, szórócukorral behintés
  13.1.3. kihagyás és térkitöltés


1.3.2. Technikák középhaladóknak, itt csak bemutatás, további kurzusok anyaga

13.2.1. besöprés   13.2.2. bevont felület beecsetelése, árnyalás, kiemelés (lüszterfesték)   13.2.3. magfelrakás (magvak és aszalt gyümölcsök beáztatása szükséges)  13.2.4. terülőmázas színelhúzás   13.1.5. jeges hatás (áttetsző)   13.1.6. nyomócsővel készíthető elemek

  
13.3. Technikák haladóknak, itt csak ismertetés, további kurzusok anyaga

térhatású alakzatok készítése habból (galamb, virágfejek, ló, kutyafej...) féldomború díszítés (pl.: kalocsai)
különleges virágok: cukormáz tulipánok, nagy rózsák, írisz stbdíszítőcsővel készült virágok: rózsa, liliom stb.
díszítőcsöves felülírás
szépírás
bevont felületre festés



14. Választott munkadarab elkészítése saját tervezésű sablon használatával





   További információkról előzetes jelentkezés után tájékoztatót adok.

   Jelentkezni lehet a fent megadott elérhetőségeken.
   Vagy jelentkezz közvetlenül a következő linkre kattintva:


   Ha szeretnéd megtanulni a mézeskalács tészta készítését, sütését, és díszítését várom jelentkezésedet! 



Várlak az Ékes Mézeskalács Ajándékok honlapján is, ahol megtekinthetőek a klasszikus stílusban készült mézeskalácsaim>>> www.mézeskalácsok.hu

              

Tanítványaimmal várjuk megrendelésed az 
ÉkesÉdes oldalán



Ha szeretnél jelentkezni 
várom jelentkezésedet az elérhetőségeimen.








A mézeskalácsok készítője:

Vargáné Orbán Anikó


Itt is megtalálsz, kattints a gombra:

          

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...