2013. február 27., szerda

Alap Tanfolyam Óraterv


Ékes Mézeskalácsok Alap Tanfolyam 
Vargáné Orbán Anikó 
www.mezeskalacsajandekok.hu





Alap Tanfolyam Óraterv



Első nap


1. Alapok


1.1. Mézeskalács készítés eszközei, minőségi követelményei

  1.1.1. Előkészítés, dagasztás, formázás, sütés, fényezés, mázazás, írókázás, díszítés, csomagolás...
  1.1.2. Eszközök beszerzési forrásai
  1.1.3. Eszközök házi előállítása: díszítő zacskó, kiszúrók stb.
habzsák készítése
kiszúrók készítése
  

1.2. Mézeskalács készítésben hasznos gépek

  háztartási és ipari gépek


1.3. Mézeskalács alapanyagai és minőségi követleményei


  1.3.1. Alapanyagok
  1.3.2. Minőségi követelményeik
  1.3.3. Beszerzési források



2. Mézeskalács készítése

2.1. Mézes tészták típusainak ismertetése

  2.1.1. puha mézeskalács fogyasztásra
  2.1.2. tartós mézeskalács díszmunkákhoz
  2.1.3. tartós és alaktartó mézeskalács térbeli formákhoz, mézeskerámiákhoz és ütőfás mézeskalácshoz
 2.1.5. fehér, és színezett (kakaós) tészta, a cukrostészta


2.2. Mézes tészták összeállítása kézzel és ipari dagasztó illetve háztartási robot gépekkel

  2.2.1. Alapanyagok előkészítése
  2.2.2. Méz és a zsiradék felolvasztása
  2.2.3. Az előző fejezetben felsorolt alap és alaktartó tészták összeállítása kézzel
  2.2.4. Tészták pihentetése és tárolása, felhasználhatóságuk 

2.3. Ideális tárolás

2.4. Ideális pihentetési idők


3. Vállalkozási ismeretek


3.1. Ajánlott vállalkozási, és tevékenységi formák és adózás (amiről a könyvelős sem feltétlenül tud)

3.5. Árképzés

3.4. Minőség és hatékonyság

3.6. A mézeskalács keresletének éves eloszlása, és hogyan növelhetjük az egyensúlyt



4. Saját stílus kialakítása  


4.1. Eredetiség és utánzat

4.2. Egyediségre való törekvés

4.3. Ihlet merítése és saját ötlet

4.4. Hogyan tervezzünk írókázott mintákat

4.5. Hogyan tervezzünk mézeskalács formákat



5. Ornamentika tanulmányozása
Magyar népi motívum rendszer

  5.1. Vonalas és csipke minták

 5.2. Inda, és bokorvirágok

 5.3. Szegély és sorminták

  5.4. Motívumelemek, melyből minden minta építkezik






Második nap



6. Díszítmény és Sablonok tervezése, rajzolása, használata



7. Tészták előkészítése


7.1. Tészták kidolgozása, átgyúrás

7.2. Sodrás

7.3. Nyújtás

7.4. Alapformák kiszúrása szaggatókkal
7.5. Sodrott fonott tésztaformázás, és rátétmunka, mézeskerámia


8. Felület kezelés


8.1. Sütés előtt felkent mázak

  8.1.1. Alapmázak

  8.1.2. Fénymázak 

   8.1.3. Rusztikus fénymázak

8.2. Sütés után melegen felkent mázak
hagyományos mázak


8.3. Sütés után hidegen felkent fénymázak

  8.3.1. Színezhető hagyományos mázak (otthon is előállítható,többféle)
  8.3.2. Az ajándéktárgyra ajánlott profi fénymáz
 


8.4. Fénymázak színezése (piros, bordó, mézbarna)

8.5. Cukor glazúrok (3. napon tárgyal és gyakorol)

előállítása, feljavítása, hibák és megoldás, hogyan tegyük tartóssá

8.5.1. Íróka

8.5.2. Terülőmáz


9. Sütés


9.1. Sütés

9.2. Sütemény utókezelése

9.3. Tárolás, eltarthatóság

9. 4. Pihentetési idők




Harmadik nap



10. Mézeskalács díszítésének előkészítése


10.4. Mintatervezés

10.5. Sablon készítése saját mintákhoz

10.6. Választott fő munkadarab mintájának feljelölése a mézeskalácsra


11. Írómáz és ejzolás (royal icing)


11.1. Alapanyagok készítése

  11.1.1. Írómáz készítése kézzel, közben működésének elsajátítása, kívánt állag elérése, és miért
  11.1.2. Színezett írómáz és használata

11.2. Az írás gyakorlása
Előírt szamárvezetőn, gyakorlás

motívumelemek

vonalazás és csipke
szegély minták
indák, virágok, kacskaringók, levelek, elhúzás, pettyek, gyöngysor
szegélyminta
 

11.3. Gyakorlottak rajzolása mézeskalácsokra

11.4. Írás cukormázas felületre


12. Cukormázas bevonat, a terülőmáz


12.1. Terülőmáz készítése

12.2. Terülőmáz színezése

12.3. Terülőmáz használata

  12.3.1. Kitöltés
  12.3.2. Bevonat

12.4. Terülőmáz szárítása szárításra alkalmas berendezések és beállításuk




13. Egyéb kombinált technikák és érdekességek

13.1. Egyszerű alaptechnikák bemutatása

  13.1.1. felület bevonása terülőmázzal
  13.1.2. kristálycukor, konfetti, tortadara, szórócukorral behintés
  13.1.3. kihagyás és térkitöltés


1.3.2. Technikák középhaladóknak, itt csak bemutatás, további kurzusok anyaga

13.2.1. besöprés   13.2.2. bevont felület beecsetelése, árnyalás, kiemelés (lüszterfesték)   13.2.3. magfelrakás (magvak és aszalt gyümölcsök beáztatása szükséges)  13.2.4. terülőmázas színelhúzás   13.1.5. eges hatás (áttetsző)   13.1.6. nyomócsővel készíthető elemek

  
13.3. Technikák haladóknak, itt csak ismertetés, további kurzusok anyaga

  13.3.1. térhatású alakzatok készítése habból (galamb, virágfejek, ló, kutyafej...)
  13.3.2. féldomború díszítés (pl.: kalocsai)
  13.3.3. Díszítőcsővel készült virágok: rózsa, liliom stb.

13.3.4. bevont felületre festés





14. Választott munkadarab elkészítése saját tervezésű sablon használatával


   További információkról előzetes jelentkezés után tájékoztatót adok.

   Jelentkezni lehet a fent megadott elérhetőségeken.
   Vagy jelentkezz közvetlenül a következő linkre kattintva:


   Ha szeretnéd megtanulni a mézeskalács tészta készítését, sütését, és díszítését várom jelentkezésedet! 



Várlak az Ékes Mézeskalács Ajándékok honlapján is, ahol megtekinthetőek a klasszikus stílusban készült mézeskalácsaim>>> www.mézeskalácsok.hu

              

Tanítványaimmal várjuk megrendelésed az 
ÉkesÉdes oldalán



Ha szeretnél jelentkezni 
várom jelentkezésedet az elérhetőségeimen.







A mézeskalácsok készítője:

Vargáné Orbán Anikó


Itt is megtalálsz, kattints a gombra:

          

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...