2013. január 22., kedd

Anikó Mézeskalácsai

A mézeskalácsaim formái és a díszítésük is a magyar népi díszítő művészetben gyökeredznek. NEM magyar mézeskalácsok. Saját írókázási stílusom, és a motívumaim egy év kutatómunka, tanulás, és ráhangolódás alatt kezdtek kialakulni. Hímző és horgoló mintalapokat tanulmányoztam, gyönyörű antikvár könyveket, és népművészeti albumokat nézegettem. Ezek voltak az IHLET források. Ezek erejét magamba szívva időt kellett hagynom, míg megértek a saját rajzolataim bennem. 



Mézeskalács falidísz, vagy asztalközép

    
  Ha valamely jól meghatározott népművészeti tájegység díszítő stílusát használom a mézeskalácsokon akkor abszolút hűnek kell maradni. A stílus keveredés, színharmónia torzulása visszatetsző és hozzá nem értésről tanúskodik. Sőt továbbá tiszteletlenség is. Például az egyre gyakrabban, mindenhol és minden felületen használt "kalocsai" akkor elfogadható, ha nem keveredik a "matyó" motívumelemeivel és vonalvezetésével.
De nem az autentikus másolása a kiemelkedő eredmény, hanem, ha úgy ápoljuk, a ránk hagyottat, vagy kölcsönzött mintákat, hogy nem egyszerűen másoljuk, hanem ihletforrásként használjuk. Az ihletünkből táplálkozva újraépítjük, újragondoljuk, közben gazdagítjuk, nem keverjük, hanem fejlesztjük. Szeretném ennek a gondolatkörnek szentelni ezt a bejegyzést. Igyekszem munkáimban mindig ezt a törekvést alapul venni.



Mézeskalács ajándék virágok


      Első pillanattól nem volt kétséges, hogy a bennem is rejtve élő ösztönös díszítő fantázia egybehangzik azzal a csodálatos ránk hagyott írott, rajzolt és nyomtatott ornamentikai tanulmányokkal, gyűjtésekkel, rendszerezéssel, amit reánk örökítettek elődeink díszítőművészetéből.



 
Mézeskalács köszönetajándék szívek, vendégajándék esküvőe


    Az évek szorgalmas és kitartó gyakorlásával, úgy számolom 2010 elejétől kialakítottam azokat a stíluselemeket és motívumokat, amelyek az abszolút autentikusan magyar eredetű, mégis jól megkülönböztethető, individuális karakterű, saját díszítő stílusom alapján munkáim meghatározzák. 
A "magyar mézeskalács" díszítési lehetőségei nagyon zártak és eléggé kötöttek. A ma mézeskalácsai között az enyémek kifejezetten keresik a nagyobb és színesebb lehetőségeket. Így az előzmények alapján is már érthető, nem autentikusan magyar mézeskalácsok, de magyaros jellegű a díszítményük. Technikái és alapanyagai a "magyar mézeskalácson" megengedettnél többfélék, színei bátrabbak, motívumai tovább költöttek.
Úgy tűnik sikerült az elmúlt években "DIVATot" is teremteni. A megtalált, és kifejlesztett technikáimat, motívumszerkesztéseket egyre több mézeskalács készítő munkáin látom felbukkanni. Igazán megtisztelő, mert ebből is látszik próbálkozásaim és munkám megérte a fáradtságot. Az eredmények kezdenek gyökeret ereszteni és másoknak is ihletet és örömet szerezni nem csak a megrendelőim, de más készítők körében is.

Ezek a motívumok és motívum szerkesztések első megalkotása igazán felvillanyozó érzés,  fejlesztésük nagy örömet adó kihívás.


Mézeskalács asztalközép mécses


Különleges érzés, mikor megnyílnak a kreatív kapuk és megáradnak az intuitív hullámok. Jön az inspiráció, és a kéznek nehéz tartani a tempót, hogy minden nagyszerű sugallat megvalósulhasson....



Mézeskalács köszönetajándék szívek esküvőre

   Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem néhányat a számomra kedves a munkáim közül, melyek tisztán az enyémek, illetve amiket én "kaptam", hogy átnyújthassam Nektek! 




Mézeskalács szívek




Mézeskalács húsvéti tojás





Mézeskalács köszönetajándék esküvőre



Mézeskalács fenyődísz csillagok




Mézeskalács köszönetajándék szívek




Mézeskalács köszönetajándék, vendégajándék esküvőre



Mézeskalács fenyődísz




Mézeskalács fenyődísz harang




Mézeskalács fenyődísz alma



Mézeskalács fenyődísz, nagy csillag




Mézeskalács köszönetajándék, vendégajándék esküvőre



Mézeskalács fenyődísz hópehely



Mézeskalács szívek


2014.

Nekem szükség volt néhány évre, de ma már nem kell máshol keresnem az ihletet. Amikor dolgozom belülről táplálkozom. Nagyon jó érzés amikor elindul egy új szál, életre kel az íróka és új irányzat születik a régire épülve, tovább fejlődve, gazdagodva.

Már két éve okatom is a magam által kitapasztalt és magas minőségre emelt csodaszép magyar mézeskalácsos tudományt.
Nagyszerű élmény ezt másoknak is továbbadni és látni nekik is mennyi örömet hoz az életébe.
Mint a magam részére is célkitűzés volt az egyediségre való törekvés nekik is ezt az élményt kívánom! Találják meg a maguk ihleteit, és keltsenek életre minél több és változatosabb mintarendszert, ami szívében mégis megmarad magyarnak. Legbüszkébb azokra a tanítványokra vagyok akiket a vonalvezetésükről, írókázó apró de annál leleményesebb fordulataikról, stílusukról felismerek.
A többieket pedig igyekszem támogatni, hogy az útjukon mihamarabb maguk is eljussanak idáig, mert a valódi sikerélménnyel ezen a pontot találkozhatnak. 

Mivel sok-sok esetben látom ezt megvalósulni tudom, hogy mindenki számára elérhető cél!


 







 

 

 




     
2015.

 

 





 2016.








 2018.






 2020.













Ha szeretnél jelentkezni 
várom jelentkezésedet az elérhetőségeimen.


Köszönöm minden kedves tanítványunknak az eddigi bizalmat és a kedves barátságokat.

Kívánom, hogy találjatok még több örömet ezt követően is az ékes és édes elfoglaltságokban. 


Készséggel állok rendelkezésedre és várunk sok szeretettel:

Vargáné Orbán Anikó
Ékes-Édes Stúdió alapítója és vezetője,
nemzetközi díjas torta designer
(2017 Cake Masters: Royal Icing Award - avagy "a Torta Oscar-díj" cukormázas tortadíszítés kategóriájának nyertese),
cukormázas tortadíszítés és mézeskalács készítő oktató,
(a mézeskalács készítésének elismert hazai és nemzetközi szaktekintélye, művésze és oktatója, licencia adó)
tanfolyam szervező


elérhetőségem:
+36 70 941 26 13



ITT IS MEGTALÁLSZ :



















6 megjegyzés:

  1. Valoban nagyon magas szintu muveszetben gyonyorkodhetunk

    VálaszTörlés
  2. Anikó,nagyon szépek a munkáid! Abban tudnál segíteni,h mélybordó mázat miből tudok csinálni? Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mélybordó színt málnapiros festékkel tudsz készíteni. Én a porfestékeket részesítem előnyben
      Üdv: Anikó

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...