2014. december 3., szerda

Mézeskalács Készítő Tanfolyamok, Alkotóműhely és Szaktalálkozó

    2013 nyarától többféle lehetőséggel várom az érdeklődőket sok szeretettel: 




1. Kezdő szintű tanfolyamok


1.1 Alaptanfolyam
  Szeretnéd elsajátítani a mézeskalács készítés minden fortélyát?!
Az általam tartott tanfolyam nem akkreditált, végzettséget nem ad. Azonban hiányt pótló. 

fotó: K. Anikó résztvevő az alaptanfolyami munka közben


A mézeskalács készítés minden részletére kiterjedően, mind az eszközök, gépek, mind az ideális tészta összeállítására, tartós, alaktartó, fehér mézestészták, a tészta hibák kezelésére, az írókázás fortélyaira, a terülőmázra, az ételfestékek használatára, beszerzési forrásokra, saját arculat kialakítására, mintatervezésre adok javaslatokat. A több éves tapasztalataimat és a tudásomat, a mézeskalács készítésből való megélhetési forrás megteremtésének lehetőségét, és módját, mint művészi értékű kézműves foglalkozás ismereteit szeretném bemutatni és tovább adni az Alaptanfolyamon résztvevőknek.
Ehhez tudom nyújtani az alapokat az érdeklődők számára, jelentősen megkönnyítve az indulást, felhívva a figyelmet fontos információkra, technikákra, és elkerülendő zsákutcákra. S szeretnék példát mutatni, hogy minden különösebb háttér nélkül szorgalommal, érdeklődéssel bátorsággal és tájékozottsággal bárhová eljuthat az ember. 


Ahhoz, hogy a szép írómázas díszítés jól érvényesülhessen elengedhetetlen a kifogástalan színű, állagú és felületű sütemény. A mézeskalács sütő tanfolyam keretén belül 8-féle recept alapján, az extra minőségű kiváló fogyasztási értékű mézes tésztától, a fehér és barna cukros tésztán át, az alaktartó, tartós mézes tésztáig minden ismeretet elsajátíthatnak. 


Készítünk:
-alaptésztából sütött formák díszmunkákoz,
-alaktartó tésztából sodrott és fonott tésztarátétek, keretek,
-a fő munkadarabon az egyéni elképzelés alapján az elsajátított technikák megvalósítása

A tészták felületkezelése, így az alapozás terülőmáz alá, valamint a színes és natúr fénymázak, mintegy 11 lehetőség is bemutatásra kerülnek.

Az elkészült mézeskalácsok díszítése:

- terülőmáz és íróka elkészítése,
- az írókázás motívum elemeinek begyakorlása,
- mintafeljelölési, javítási lehetőségek, 

- szárítás szabályai,
- tárolás szabályai,
- betartandó várakozási idők,
- terülőmázazás után a munkadarabok elkészítése.

A tanfolyam ideje alatti estékre adott házi feladatokkal egészül ki a tananyag ihletmerítési és mintatervezési gyakorlata.











A kurzusonkénti három nap, és a kis létszám (max 10 fő) tapasztalatom szerint eléggé megfelelő a fontos kérdések, és érdekes apróságok részletes bemutatásához, elsajátításához és gyakorlásához.
A kézhez kapott segédlettel a tudás otthon tovább fejleszthető. Természetesen a tanfolyamot elvégzőknek a továbbiakban is bármikor szívesen a segítségére leszek bármely a területet érintő kérdésben.







K. Anikó résztvevő



fotó: T. K. Erika résztvevő alaptanfolyami főmunkadarabja



Annak aki mind a díszítéssel, mind a mézeskalács sütésével jó úton halad, valamint megtapasztalta az első sikereket és felmerült az igény a munkájára konkrét megrendelések alapján, már csak egyetlen lépés hiányzik. Felkészülté kell válnia hivatalosan is a mézeskalács készítésére és forgalmazására.  Ez nem csak a törvényi és adózási feltételeknek való megfelelést jelenti, így az ajánlható vállalkozási illetve tevékenységi formákat. Fontos a stabil minőség garantálása, nem utolsó sorban a hatékonyság, mellyel a versenyhelyzetben biztonsággal lábat lehet vetni. Az alapismereteken belül a téma sokrétű: a marketing, az értékesítési csatornák, az egyedi arculat kialakítása, és a kiemelkedés.
Ezen kurzus keretein belül a marketing külön kiemelt szerepén keresztül a Google és a közösségi oldalak ajánlható termékeinek ismertetése, előnyei, és felhasználásuk. Témák között fontos a kor haladó szellemében az online megjelenés és értékesítés, a weboldal és blog szerkesztés. Kitérve a megjelenés elengedhetetlenül fontos alapjaként a fotózásra, fotókidolgozásra. Ez utóbbiak csak érintőlegesen

Időtartama: 3 egymást követő napon, napi 8 óra, azaz összesen 24 óra. Kurzusonkénti létszám maximum 10 fő. A tanfolyam időtartama alatt 3 éjszakára kedvező árú szállás szervezésében segítünk.



     Helyszín: Keszthelytől és Hévíztől egyaránt 3-3 km-re Cserszegtomajon, az Ékes-Édes Stúdióban vidékies, zöld környezetben. 
A tanfolyamok ideje alatt a turistaszezonban, esténként színes programokkal várja mindkét város, a Hévízi-tó, a Balaton, és a környék kedvelt turista célpontjai a tanfolyam résztvevőit, azon túl főleg rekreációs és wellness, valamint kulturális lehetőségek adottak így a kikapcsolódás is biztosított.










    Mézeskalács Írókázása és Terülőmázazása tanfolyam: 




    A mézeskalács készítéssel ismerkedő, tapasztalattal még nem rendelkező érdeklődők leginkább várt témája az írókázás és a fehér, vagy akár színes cukormázas bevonat készítése. Az alap díszítő tanfolyam célja a terülőmáz, vonalas díszítés, szegély díszítés és alap motívum elemek, mint pötty, eltolt pötty, ívek, levélkék, szirom levelek, csigavonal stb. begyakorlása és ezekből egyszerű motívumok összeállítása, és használata mézeskalácson.

    Az alap díszítő tanfolyam feladata az írókázás kisebb mézeseken és egy komoly munkadarab megtervezése, mintafeljelölés a mézeskalácsra és teljes kidíszítése is.





    - alapanyagok előállítása,
    - ihletmerítési javaslatok,
    - szárítás szabályai,
    - minta felviteli lehetőségek,
    - javítási lehetőségek,
    - mintatervezés,
    - írókázás motívum elemeinek begyakorlása,
    - terülőmázazás,
    - munkadarabok elkészítése





    Maximum 10 fővel 9 órás időtartamban egy alkalommal. Helyszín az előzővel megegyező, Cserszegtomaj, Ékes-Édes Stúdió.



    2.1. Mézeskalács ajándéktárgy készítő vállalkozás indítása, marketing, arculat, weblap fejlesztés és fotókidolgozás, online értékesítés

    Annak aki mind a díszítéssel, mind a mézeskalács sütésével jó úton halad, valamint megtapasztalta az első sikereket és felmerült az igény a munkájára konkrét megrendelések alapján, már csak egyetlen lépés hiányzik. Felkészülté kell válnia hivatalosan is a mézeskalács készítésére és forgalmazására.  Ez nem csak a törvényi és adózási feltételeknek való megfelelést jelenti, így az ajánlható vállalkozási illetve tevékenységi formákat. Fontos a stabil minőség garantálása, nem utolsó sorban a hatékonyság, mellyel a versenyhelyzetben biztonsággal lábat lehet vetni. Az alapismereteken belül a téma sokrétű: a marketing, az értékesítési csatornák, az egyedi arculat kialakítása, és a kiemelkedés.
    Ezen kurzus keretein belül a marketing külön kiemelt szerepén keresztül a Google és a közösségi oldalak ajánlható termékeinek ismertetése, előnyei, és felhasználásuk. Témák között fontos a kor haladó szellemében az online megjelenés és értékesítés, a weboldal és blog szerkesztés. Kitérve a megjelenés elengedhetetlenül fontos alapjaként a fotózásra, fotókidolgozásra. 




    Haladó tanfolyamok





    Díszítő Haladó 0. tanfolyam

    A tananyagban helyet kapott minden olyan szép cukormázas technika, ami kifejezetten gyorsan, haladósan készíthető, emellett látványos és színes. Kisebb gyakorlattal és ügyességgel is azonnal jó eredménnyel használható. Ezek a szépírás, egyszerűbb díszítőcsöves 3D virágok: margaréta, vadrózsa, árvácska, nárcisz és ibolya, orosz csöves tulipánok, rózsák, egyszerű csavart rózsa, cseppecskevirág, cukormáz fodrok, díszítőcsöves szegélyek, ecsettechnika.... A tanultak jól kamatoztathatóak mézeskalácson, kekszen illetve nagyobb felületen is, mint a torta.



     

     


     

     

     












    Díszítő Haladó 1. tanfolyam

    Nagyobb érdeklődésre számot tartó sokszínű téma. Technikái minden cukrászati díszítésben használhatóak legyen szó süteményről, tortáról, csokoládéról, extra tálalási ötletekről.

    A Haladó Díszítő Glazúrozó Tanfolyamok ajánlható azoknak akik ismerik a terülőmáz használatát, és gyakorlott írókázók (függetlenül attól, hogy hol tanulta) sajnos idő hiányában ezek receptjeire, szabályaira, készítésére itt már nem térünk ki. Azok jelentkezését várjuk akik ezekben már szereztek gyakorlatot. Ennek hiányában ez a tudás megszerezhető nagy alapossággal a Mézeskalács Alaptanfolyam, Mézeskalács Készítés Lépésről-LépésreMézeskalács Írókázása és Terülőmázazása, vagy Tortaglazúrozó Alaptanfolyam keretében. 
    Az alább felsorolt technikákat az alapanyagok előállítása és a bemutatás után, a helyszínre készen hozott mézeskalácsokon alkalmazzák segítség nyújtás mellett.





    Haladó sütő tanfolyam







    • Bonyolultabb építmények tervezése, és építése, dobozok

    Több elem biztonságos, szállításra is alkalmas ragasztása, 
    ház, templom és fenyőfa; kör, szív és szögletes dobozok, álló plakettek kitámasztása, és szállítása, ajtó és ablak függők.
    Függesztékek behelyezése, szabad levegőn való tárolásra tartósítás. 
    Tálak, füles, fonott, áttört kosarak, gömbök, tojások,  fonott és sodrott rátétek.





    • Ütőfás és a mézeskerámiák sütése (Az alaktartó tészta használata)


    Tanfolyamon készült térbeli építmények és formázott mézeskalácsok







    Természetesen a kisütött és díszítésre alkalmas  kisebb, és nagyobb térbeli alakú sütemények is hazavihetőek. Díszítésük otthon elkészíthető.






    Díszítő Haladó tanfolyam 2.

































    4. Alkotóműhely, mézeskalács workshop, csapatépítő tréning

    Kézműves foglalkozások kötetlenebb kereteken belül igény szerint. Nem szükséges megelőző gyakorlat. Célja a szabadidő hasznos eltöltése és ismerkedés a mézeskalácsozással.
    A Mézeskalács Alkotóműhelyben készülhetnek saját kezűleg az egyedi egyedi ajándéktárgyak. Egy kis segítséggel kevesebb gyakorlattal is nagyszerű és hibátlan alkotásokkal lephetitek meg a megajándékozottakat. A közös munka alatt, pedig sokat tanulhattok is a mézeskalácsozásról és jártasságot szerezhettek benne.
    Időtartama alkalmanként csak díszítéssel 2-4-6 óra, sütéssel egybekötve 4-6-8 óra. Helyszín igény szerint.




    Az elkészült mézeskalácsok természetesen elvihetőek.
    A témák az adott évszakhoz vagy a közelgő ünnepkörhöz kötődnek, vagy a jelentkezők egyéni kérése alapján változnak. Alkalmanként 1-2 téma feldolgozható.


    4.1. Húsvéti asztaldísz,
    4.2. Húsvéti ajtódísz,
    4.3. Húsvéti mézesek,
    4.4. Térbeli tojások,
    4.5. Adventi mézeskalács koszorú,
    4.6. Adventi asztaldíszek,
    4.7. Adventi ajtódísz,
    4.8. Fenyődíszek, gömb
    4.9. Ház és templom, fenyő
    4.10. Gyertya és mécses,
    4.11. Mag felrakásos díszítés,
    4.12. Mézeskerámia, és sodrott mézeskalács,
    4.13. Pálcás mézeskalácsok,
    4.14. Cifra mézeskalácsok, tükrös szívek
    4.15. Mézeskalács dobozok
    4.16. Mézeskönyvek




    Vargáné Orbán Anikó
    Ékes-Édes Stúdió alapítója és vezetője,
    nemzetközi díjas torta designer
    (2017 Cake Masters: Royal Icing Award - avagy "a Torta Oscar-díj" cukormázas tortadíszítés kategóriájának nyertese),
    cukormázas tortadíszítés és mézeskalács készítő oktató,
    (a mézeskalács készítésének elismert hazai és nemzetközi szaktekintélye, művésze és oktatója, licencia adó)
    tanfolyam szervező


    elérhetőség:
    +36 70 941 26 13


    ITT IS MEGTALÁLSZ:











    7 megjegyzés:

    1. Kedves Anikó! Szeretnék érdeklődni a tanfolyamok áráról. Előre is köszönöm a választ :)

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. Kedves....,
        A Tanfolyamok további részletes tájékoztatóját, árait, Jelentkezési lapot személyes levelezésben küldöm el. Kérem bármely elérhetőségemen (megadva: Oldal teteje, jobb oldal, vagy linkeljen át a hivatalos weboldalamra, vagy Facebookoldalamra)keressen meg.
        Üdvözlettel: V.O.Anikó

        Törlés
    2. Hűűűűű és óóóóó, ezek gyönyörűek! Kedvet kaptam hozzájuk, de azt hiszem majd csak nyáron jelentkezem egy tanfolyamra. Addig is örömteli munkát kívánok!

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. Kedves Bálint,
        Szeretettel várlak, amikor eljön az ideje.
        Kívánok neked is addig is remek ötleteket, kertészkedést, barkácsolást, blogolást!

        Törlés
    3. Complimenti,sei bravissima!!!! Queste sono opere d'arte altro che biscotti....meravigliosi e sublimi. Un saluto dall'Italia. Eleonora

      VálaszTörlés

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...